Aszfaltburkolatok:

Szeretne járdát vagy kocsilejárót építeni, de nem tudja hogyan fogjon hozzá? Fontos szempont lenne, hogy az elkészült út éveken át dacoljon az időjárási viszontagságokkal? Ebben az esetben aszfaltból érdemes építkeznie. Az elkészült burkolat rendkívül ellenálló, kiépítése gyorsabb, költséghatékonyabb, mint a hasonló felhasználási célú térkőburkolatoknak.

Az aszfalt felhasználása az útépítésben:

Az aszfalt adalékanyagokból (általában zúzott kő) és bitumenből (mint kötőanyag) készült szerkezeti réteg. Felhasználása alapján az alábbi változatait különböztetjük meg:

 • Bevonás:
  elhasználódott aszfaltburkolatok kopórétegének felújítására, szárazon rakott (poros) makadám burkolatok lezárására alkalmazott módszer. A kopóréteget finomabb, az alsóbb rétegeket durvább zúzalékkal készítik.
 • Itatott aszfaltburkolat:
  az előzőleg elterített és gondosan tömörített zúzottkő felületet higított bitumennel itatják át. Itatott aszfaltburkolat több rétegben is készülhet, az egymásra terített rétegeket mindig gondosan tömöríteni kell. Hasonlóan megolvasztott bitumennel fugázzák a szárazon rakott kockakő útburkolatokat (pl. Budapest nagykockakő burkolatai)
 • Aszfaltszőnyeg:
  beton, kopott aszfalt, tömörített zúzottkő és makadám burkolatokra teríthető. Az adalékanyag egyenletes szemmegoszlású homok és nemeszúzalék keveréke. A kötőanyag 4-6% bitumen vagy hígított bitumen.
 • Aszfaltbeton:
  folytonos vagy szakaszos szemmegoszlású adalékanyaggal készült, elkészítése után nem tömörödő aszfalt. A felső réteg (kopóréteg) nemeszúzalékkal (bazalt) készül. A felhasznált bitumen minőségét mindig a terhelés és az időjárási viszonyok függvényében határozzák meg. A betonhoz hasonlóan keverőtelepeken állítják elő és aszfaltkeverőben melegen szállítják a helyszínre. Terítése és simítása után hengerelni kell.
 • Saválló aszfaltburkolat:
  a bitumen normál körülmények mellett saválló, ügyelni kell azonban hogy saválló burkolatokhoz meszes adalékanyagot ne használjunk.
 • Szikrabiztos aszfaltburkolat:
  tűzveszélyes helyeken válhat szükségessé alkalmazása. A kopóréteg kvarckavicsot és kvarchomokot nem tartalmazhat.

Kertépítésben aszfaltburkolatot általában az extenzívebb kialakítású területeken használunk. Előnye lehet, hogy változatos alapokra lefektethető, viszonylag olcsó és gyorsan teríthető. A felületi réteget zúzott kővel érdesíteni kell, vizesen, jegesen igen csúszós lehet. Víz és légzáró tulajdonságai miatt nem tartjuk organikus építőanyagnak.