Betonburkolatok:

Szinte minden építés nélkülözhetetlen építőanyaga a beton. Nagy szilárdsága, kopásállósága miatt nem csak épületszerkezetek kialakítására alkalmas, hanem padlóknak, járdáknak utaknak is mindennapos burkolóanyaga. Ha korunkat egy építőanyaggal szeretnénk jellemezni, akkor ez a beton és a vasbeton lehetne. Sok olyan munkát végzünk saját kivitelezésben is, amelyhez betont használunk.

Mi is a beton?

Mesterséges építőanyag, amelyet kellő arányban adalékanyagból, kötőanyagból és vízből kézi vagy gépi keveréssel állítanak elő. Készítésekor lágy, alakítható, majd a kötőanyag és a víz vegyi reakciója következtében mesterséges kővé szilárdul. Az adalékanyag lehet homok, kavics, kőzúzalék különböző szemcsenagyságú halmaza, amelyet a betonban megszilárduló cementpép köt össze. A beton adalékanyagai kőzetek természetes elaprózódásából vagy mesterséges aprításából keletkeznek.


A beton igen sokrétűen alkalmazható: alapok, pillérek, gerendák, födémek, csatornák, burkolatok előállítására egyaránt kiválóan alkalmas. A betonba ágyazott acélszerkezet segítségével vasbeton elemek készíthetők, amelyben a két anyag érintkezésénél fellépő felületi kötés biztosítja a szerkezet megkívánt szilárdságát. A nyomást a beton, a hajlítást és a húzást a benne lévő betonacél veszi fel. Ezek gazdaságosságuk folytán sok esetben a vasszerkezeteket is kiszorítják. A vasbeton a legváltozatosabb funkcionális, esztétikai és szerkezeti igények kielégítését teszi lehetővé. A nagyobb és egyre növelhető értékű szilárdság folytán a keresztmetszeti méretek jelentősen csökkenthetők, a fesztávolságok és a magassági méretek jelentősen növelhetők. Felhasználásával szinte tetszőleges elrendezés alakítható ki.


Megkülönböztetünk földnedves, képlékeny vagy plasztikus ill. folyós, önthető betont. A zsaluzatba helyezett betont kézi döngöléssel, döngölőgéppel, vibrátorral tömörítik, aminek a lényege, hogy a betont vagy a zsaluzat deszkáit rezegtetik, amitől a szemcsék elrendeződnek és a formát tömörebben töltik ki. A légbuborékok és a felesleges víz kiszorul, ezáltal a beton nagyobb szilárdságot ér el. A kötést és a szilárdulást vegyszer hozzáadásával, melegítéssel, gőzöléssel vagy légritkítással lehet gyorsítani. A bedolgozást utókezelés követi, mert a kötés alatt álló betont nedvesen kell tartani, és a káros légköri hatásoktól - tűző napfény, fagy - is védeni kell. A csömöszölt, vasalás nélküli betont alapozásokhoz, lábazati falakhoz, téglavázas épületek egyes nagyobb terhelésű pilléreihez alkalmazzák.

A beton szilárdsága

A beton legfontosabb tulajdonsága a szilárdsága, mely a felhasznált cement minőségétől függ, hiszen minél nagyobb a cement kötőképessége, annál nagyobb lesz a beton szilárdsága is. A legjobb, ha olyan betont készítünk, melynél sűrű cementpép tölti ki az összes hézagot, és vékony réteggel vonja be a szemcséket. Azonos cementmennyiség esetén a beton szilárdsága annál kisebb lesz, minél több víz van benne. Ha túl száraz a beton, akkor a keveréket nem lehet elég egyenletesen elkeverni és tömören bedolgozni. Az ideális vízmennyiség egy köbméter betonhoz 160-180 liter. Ennél több víznél szilárdulás közben a felesleges víz elpárolog, nyomában pórusok maradnak a betonban, melyek csökkentik a szilárdságát. A helytelen keverés is a szilárdság rovására megy. A kézi keverésű betonok szilárdsága általában 20-30%-kal kisebb, mint azok, melyek betonkeverő gépben készültek. A betonkeverék bedolgozásánál is sok a "hibalehetőség". Fontos a folyamatos bedolgozás. Ha ez nem egy időben történik, akkor a régi beton felületét a megfelelően szilárd betonkapcsolat érdekében elő kell készíteni: tisztítani, érdesíteni, lemosni. A szilárdságot a tömörítés is jelentősen növeli. Legnagyobb szilárdságát a beton akkor éri el, ha nedves környezetben, 15-20 °C-on szárad. A betont a megfelelő szilárdság érdekében 7-10 napon át nedvesen kell tartani.

Beton adalékok

A hőmérséklet hatását adalékanyagokkal kompenzálni lehet, így akár fagypont alatti hőmérsékleten is végezhető betonozás. Ezek az adalékszerek alacsony hőmérsékleten végzett betonozásnál a friss betonba keverve fagyásgátló, kissé képlékenyítő hatásúak. Figyelni kell az adalék összetételére, mert egyes szilárdulás-gyorsító és fagyásgátló adalékszerek klorid tartalmúak, emiatt vasalt betonhoz nem alkalmazhatók. Különböző adalékokkal a beton más tulajdonságai is módosíthatók, javíthatók. A megfelelő szilárdságú beton kiválasztásánál a tervezői előírásokat minden esetben be kell tartani! A szükséges szilárdságú betonok kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni a külső befolyásoló tényezőket. Ilyenek a talajvíz minősége, területi adottságok, statikai méretezés, vasalás milyensége, alapanyagok tulajdonságai, időjárási viszonyok stb. Ugyancsak figyelembe kell venni a kivitelezési technológiát, valamint azt, hogy helyszíni keverésű vagy transzportbeton kerül-e felhasználásra. A bedolgozás módja is módosíthatja a kiválasztott beton összetételét. A homokos kavicsnál fontos az egyenletes szemcseszerkezet és az agyag-iszap minél kisebb mértéke. A cement kiválasztásánál csak megbízható és ellenőrzött hazai cementet használjunk. Zsákos cementnél ügyeljünk arra, hogy ne öszszeállt, kemény cementet vásároljunk. A minőségi felirat, a gyártási hely és időpont jól olvasható legyen! A papirzsákban tárolt cementet mindig száraz helyen kell tartani.