Csapadékvíz újrahasznosítás:

Cégünk a GARANTIA védjegyes, német gyártmányú esővízgyűjtő BERENDEZÉSEK és ELSZIVÁROGTATÓ RENDSZEREK forgalmazója. A német Otto Gráf cég által gyártott termékek kiváló minőségűek, mely termékeket nyugodt szívvel ajánljuk mindazon partnereinknek, akik hosszú távra terveznek. E termékek professzionális megoldást kínálnak mind az esővízgyűjtés és annak gazdaságos felhasználása, mind pedig a felesleges esővíz elvezetése, elszikkasztása területén. Aki igazán szereti a természetet, és hosszútávon gondolkodik, az már a háza megtervezésénél gondol a csapadék víz korszerű hasznosítására. A csapadékvíz gyűjtése és hasznosítása több szempontból is lényeges:

  • A csapadékvíz felhasználásával egy lágy víz áll a rendelkezésünkre, mely mind a kert öntözésénél, mind a háztartásban a mosógépünk üzemeltetésénél óriási előnyt jelent.
  • Másik fontos szempont a gazdaságosság, hisz e rendszer működtetésével a háztartásban szükséges víz 50 %-át megspórolhatjuk. Az egyre emelkedő víz és csatornadíjak mellett ez egy igen lényeges szempont.
  • Földünk ivóvíz-készlete mind inkább csökkenőben van, így az esővíz hasznosításával a környezetvédelem szempontjából is egy nagy lépést tehetünk előre.

A leggazdaságosabb megoldás, ha az esővízgyűjtésről és elvezetésről már házunk tervezésekor gondoskodunk, hiszen ezzel megspóroljuk az utólagos beépítés költségeit. Házunk vízgépészeti kivitelezését célszerű úgy megoldani, hogy az alkalmas legyen az esővíz háztartási célú felhasználására, vagyis ha a WC-öblítést és a mosást ezen összegyűjtött, megtisztított esővízzel tudjuk üzemeltetni. Az esővíz szűrése ez esetben egy többszörös finom szűréstechnikán megy át, mely biztosítja, hogy a mosás számára egy tiszta, lágy vizet kapjunk, ezáltal lényegesen kevesebb mosószer felhasználására van szükségünk és ráadásul még a mosógépünk élettartamát is megnöveljük.


Az esővízgyűjtés egyik legjobb módszere a 100 % polietilénből készült esővízgyűjtő tartályok talajba történő telepítése, mely egy hosszú távú megoldást biztosít gazdaságos vízfelhasználásunkra. Ezen telepítéssel kapcsolatban szeretnénk egy-két gyakorlati tanácsot adni. Tervezéskor a tartályok nagyságát alapvetően 3 tényező határozza meg:

  • az épületben az üzemeltetés vízszükséglete (tapasztalat szerint 75 liter személyenként és naponta , WC és mosógép használata esetén)
  • az esővíz összegyűjtésére rendelkezésre álló tetőfelület nagysága
  • a helyi átlagos csapadékmennyiség

Az ajánlott biztonsági tartalék (cca. 21 nap) figyelembe vételével ideális esetben egész évben elegendő esővíz áll rendelkezésre. Nagyobb területű kert locsolása esetén ezen felül egy kiegészítés szükséges. A szükséges űrtartalom gyakorlati kiszámítási módja: Pl.: személyek száma x napi vízszükséglet x biztonsági tartalék = 6.300 liter 4 személy 75 liter 21 nap


Azaz egy 4 személyes háztartásnál a szükséges esővíz mennyiségét egy 6.500 literes tartály fedezi. A kapható méretek: 1.600 liter, 2650 liter, 3700 liter, 4500 liter és 6500 literes tartályok. Amennyiben egy 6500 literes tartály nem fedezi a család víztartalék igényét, ill. amennyiben egy társasház esetén nagyobb mennyiségű víztartalék összegyűjtésére van igény, úgy több tartály összekapcsolása könnyedén megoldható, de igény esetén akár 8,12, 20.000 literes PE tartályt is tudunk biztosítani.


Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy az esővizet csupán kertje öntözésére, valamint kocsijának lemosására szeretné alkalmazni, ebben az esetben is megéri egy földbeépítendő tartályt telepíteni, hisz kertünket ebben az esetben is a kemény kútvíz, vagy a klórozott vezetékes víz helyett egy lágy, mészmentes vízzel tudjuk öntözni.


Amennyiben kertünk öntözésére elegendő egy kisebb űrtartalmú tartály telepítése, és kész ház és kert esetében meg szeretnénk menekülni a földbetelepítés utólagos munkálataitól és költségeitől, ebben az esetben inkább a felszíni tartályainkat javasoljuk. A ház stílusának megfelelő designú termékeket tudunk ajánlani. Termékeink széles skálában állnak kedves partnereink rendelkezésére, hogy mindenki megtalálhassa az elképzeléseinek és anyagi lehetőségeinek megfelelő esővízgyűjtőt. Az alábbiakra kattintva, rövid áttekintést nyerhet választékunkról:

Tartályok:

A korszerű esővízgyűjtés és annak hasznosítása a földbe beépített tartályokkal oldható meg a legesztétikusabban. E termék beépítésével a föld felett mindössze egy 60 cm átmérőjű, zöld színű lépésálló tartálytető látszik. A tartály 100 % polietilénből készült, rotációs eljárással, így a terméken sehol nincs egyetlen varrat sem. A gyártó a terméket hosszabbítónyakkal és PE-lépésálló tetővel hozza forgalomba, melynek segítségével a tartályokban összegyűjtött esővíz teljes egészében a fagymentes rétegben van.

Classic házi rendszer

Az esővíz házi rendszerben történő alkalmazása hosszútávon egy kedvező befektetés, hiszen ezáltal az esővízzel nemcsak a kertet lehet öntözni és a gépkocsit lemosni, hanem a megfelelő szűréstechnika alkalmazásával WC öblítésre és a mosógép üzemeltetésére is alkalmas. A CLASSIC rendszer lényege, hogy a házi vízmű össze van kapcsolva egy töltésállapotot kijelző ivóvíz-utántöltővel. A töltésállapot kijelző mindenkor mutatja azt, hogy éppen hány % esővíz van még a földbe beépített tartályunkban. Amikor a gyárilag kalibrált szint alá süllyed, a rendszer leáll, és a szükséges mennyiségű vizet a vezetékes vízből tölti be a tartályba.

PRÉMIUM házi rendszer

Az esővíz házi rendszerben történő alkalmazása hosszútávon egy kedvező befektetés, hiszen ezáltal az esővízzel nemcsak a kertet lehet öntözni és a gépkocsit lemosni, hanem a megfelelő szűréstechnika alkalmazásával WC öblítésre és a mosógép üzemeltetésére is alkalmas A PRÉMIUM rendszer lényege, hogy amikor a tartályba leengedett sersor túl kevés vizet jelez a tartályban, akkor a rendszer leáll és a házi vízmű közvetlenül a vezetékes vízről működik mindaddig, amíg a tartályunkban nem áll rendelkezésre a folyamatos működéshez szükséges esővíz.

Kerti Jet-rendszer

Az esővíz kerti rendszerben történő alkalmazása hosszútávon egy kedvező befektetés, hiszen így kertünk öntözéséhez folyamatosan lágy víz áll a rendelkezésünkre. Igen fontos, hogy az esővizet minél nagyobb mértékben használjuk fel, hisz ezáltal az ivóvízkészletünk terén is komoly megtakarítást érünk el. Az ajánlott JET-rendszer egy földbe építendő tartályt (CRISTAL vagy COLUMBUS típus), egy hordozható szivattyút, tartályba akasztható szűrőt, szívótömlőt visszacsapó szeleppel és egy vízkivételi csatlakozó aljzatot foglal magában.

Esővíz elszivárogtatás:

Szikkasztó blokk

A GRAF Szikkasztó blokk egy speciálisan kifejlesztett rendszer az esővíz elszivárogtatása, ill. tárolása számára. A Szikkasztó blokk struktúrája megengedi a felszín közeli és helykímélő installációt közlekedési felület számára is. Anyaga 100 % polipropilén (sötétszürke), mely akár teherautóval történő közlekedési felület alá is beépíthető. Ajánlható építőipari kivitelezéseknél nagyobb területek esővíz elvezetésére, ill. elszikkasztására. Korszerű megoldás a szennyvízelvezető rendszerek terhelésének kímélésére.

Szikkasztó alagút

GARANTIA Szivárogtató-alagút egy speciálisan kifejlesztett rendszer az esővíz elszivárogtatása, ill. tárolása számára. A Szivárogtató-alagút struktúrája megengedi a felszín közeli és helykímélő installációt személygépkocsival járható felület számára is. Egy alagút 300 liter víz befogadására alkalmas, és több alagút könnyedén összekapcsolható.

Szűréstechnika:

Ereszcsatornába építendő esővízszűrők:

Az ereszcsatornába helyezhető szűrő segítségével az ereszcsatorna mellett elhelyezett esővízgyűjtőbe szűrt víz kerül. A beépített szűrő összegyűjti és megszűri az esővizet, és a csatornarendszerbe továbbítja a szennyező anyagokat, mint a faleveleket, gallyakat, tollakat, tűleveleket, rovarokat stb. Valamennyi típusú szűrő rendelkezik túlfolyás-védelmi stoppal, valamint nyári – téli üzemmódra történő átállítási lehetőséggel.

Földbe építendő esővízszűrők:

A földi finom szűrő ideális kerti használat számára, vagy előszűrőként tó- vagy elszivárogtató rendszer kiépítése esetén. Finom szűréstechnikája révén (lyukméret 0,35 mm) az esővizet alaposan megtisztítja a szennyeződésektől. Cégünk számos referenciával rendelkezik, mind az felszíni, mind a földalatti, mind pedig a szivárogtató alagutak és blokkok beépítése területén. Választékunkat folyamatosan bővítve, a kivitelező partnereinket ajánlva, további információval állunk az Önök rendelkezésére.